papryka faszerowana kasza jaglana

Współcześnie koncentrujemy się na tym, co konsumujemy – wybieramy artykuły coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie jedliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe pożywienie oraz naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zastępników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje w każdym calu odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka oraz jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Nieraz zastępuje się je artykułami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one równie dużo produktów odżywczych, niemniej jednak organizm po prostu znosi je o wiele prawidłowiej. Świetnym przykładem poprawnego towary jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niezmiernie w szeregu przypadków a teraz niestety została zapomniana.

sałatki z kaszą jaglaną

Na szczęście coraz to więcej ludzi ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Dlaczego? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to pytanie jest niezmiernie prosta – kasza jaglana to gruntownie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bo są to niezwykle delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej aniżeli sztampową, kultową nam kaszę, bo nie gotuje jej się wyłącznie tradycyjnie. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu ale jest tego godne, bo wrażenia smakowe są w rzeczy samej fajne. Czemu jednakże musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma bardzo dużo korzystnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt bądź trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo odpowiednim źródłem niesłychanie wielu witamin z grupy B, ale nie wyłącznie, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, jakie niezwykle poprawiają pamięć i koncentrację a także wiele wspaniałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To zachwycający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza nadzwyczaj odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz naturalnie dla dzieci, jakim wbrew pozorom odpowiedni przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik nieczęsto spotykany dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.